Friday, January 19, 2007

πρωτοχρονια

Ο νεος χρονος μπηκε δυνατα φετος. Το βραδυ της αλλαγης του χρονου θυμιζε πολεμο, οπως και περσι, αλλα δεν παυει να ειναι κατι ασυνηθιστο για μενα. Μιλαω για τα πυροτεχνηματα. Η παραδοση με τα πυροτεχνηματα ειναι πολυ ισχυρη εδω, θυμιζει το δικο μας βραδυ της αναστασης αλλα στο δεκαπλασιο. Οπου κι αν γυρισεις το βλεμμα σου στον ουρανο αστραφτει απο τα πυροτεχνηματα, για ωρες. Καθε σπιτι, καθε δανος εφοδιαζεται με πυροτεχνηματα ωστε να ειναι ετοιμος οταν ερθει η ωρα.

Και τι μας νοιαζει ρε φιλε αν γουσταρουν οι δανοι ν αμολανε πυροτεχνηματα ολονυχτις, γουστο τους καπελο τους, θα μου πεις. Σε νοιαζει ρε φιλε και καλα θα κανεις ν αλλαξεις την νοοτροπια σου αν δεν θελεις να δεις καμια μερα το παιδι σου με βγαλμενο ματι.

Τα πυροτεχνηματα στην ελλαδιτσα μας ειναι μια ματωμενη υποθεση. Την επομενη μερα τα δελτια ειδησεων βριθουν απο περιπτωσεις νεων κυριως ανθρωπων που εχασαν ματι, χερι κι εγω δεν ξερω τι αλλο. Στην δανμαρκια παρολα τα δεκαπλασια πυροτεχνηματα δεν ανοιγει ρουθουνι. Ο λογος? Αυτα κατασκευαζονται με αυστηρες προδιαγραφες απο σοβαρες εταιριες και πωλουνται νομιμα σε καθε σουπερμαρκετ. Δηλαδη μεσα στις γιορτες, οπως πας στο μαρκετ να ψωνισεις το γαλα, τα μακαρονια, το τυρι κλπ, διαλεγεις κι απο το αντιστοιχο ραφι οτι ρουκετα θελεις. Καθε μια αναγραφει πανω της οδηγιες χρησεως, οδηγιες ασφαλειας, τεχνικα χαρακτηριστικα και περιγραφη του σχεδιου που κανει στον ουρανο.

Στην εκπυρσοκροτηση συμμετεχουν ολοι, κυριως τα παιδια. Ειδα 4χρονα εξοπλισμενα σωστα (γαντια, γυαλια ασφαλειας, καπελο) να ακολουθουν τις οδηγιες των γονιων και να στηνουν και να πυροδοτουν μες στην τρελη χαρα. Οι σωστες προδιαγραφες (οχι πυροτεχνηματα φτιαγμενα στο γονατο απο τον κυρ μητσο) κι η σωστη νοοτροπια ( παντα φοραμε ρουχισμο ασφαλειας και κραταμε αποσταση ) κανουν την διαφορα.

3 Comments:

Blogger Adomiel said...

Πολύ καλά τα λες... Πριν την Ανάσταση τα ρεπορτάζ μιλάνε για συλλήψεις ατόμων που κατασκευάζουν αυτοσχέδιες ρουκέτες και την επόμενη μέρα για τους ακρωτηριασμούς...! Κι όλοι ανασηκώνουν απλά τους ώμους και μιλάνε για το έθιμο...! Καλημέρα...! :-)

1:16 AM  
Blogger prigkipas said...

Δυστυχως ετσι ειναι.

1:24 PM  
Blogger Adomiel said...

Ή έπαψε να σε εντυπωσιάζει η καθημερινή ζωή στην "πολιτισμένη" αλλοδαπή ή έχεις πέσει με τα μούτρα και την απολαμβάνεις...! :-p

Το αποτέλεσμα είναι ίδιο: σταμάτησες να μας ενημερώνεις...! ;-)

Καλημέρα...

1:52 AM  

Post a Comment

<< Home