Saturday, October 28, 2006

28η Οκτωμβριου

Τον περασμενο Μαρτη, στον εορτασμο της 25ης, μου δημιουργηθηκε μια απορια που ποτε πριν δεν ειχα. Κι οσο κι αν σκεφτηκα δεν βρηκα καμια ικανοποιητικη απαντηση, κι αυτο μ ανησυχει. Η απορια ειναι γιατι γιορταζουμε την 28η Οκτωμβριου? Οχι τι γιορταζουμε αλλα γιατι το γιορταζουμε. Θα μου πεις, γιορταζουμε την νικη στον ελληνοιταλικο πολεμο στην Ηπειρο, γιορταζουμε τον ηρωισμο των στρατιωτων μας απεναντι σε καλυτερα εξοπλισμενο και πολυπληθεστερο στρατο, γιορταζουμε την θυμηση οσων σκοτωθηκαν για τα ιδανικα μας. Ναι, συμφωνω, αλλα τι εγινε τελικα, ποια ηταν η τελικη εκβαση του πολεμου? Τον χασαμε τον πολεμο ρε παιδια, ηττηθηκαμε, υποδουλωθηκαμε, ΔΕΝ νικησαμε…

Κι απορω γιατι γιορταζουμε εναν πολεμο που χασαμε. Με την ιδια λογικη δεν θα επρεπε να γιορταζουμε και την μικρασιατικη καταστροφη (Μ.Κ.)? Κι αυτος ηταν ενας πολεμος που επισης πολεμησαμε γενναια, επισης σκοτωθηκαν πολλοι για τα ιδανικα, επισης νικησαμε (προσωρινα) αλλα τελικα χασαμε. Το ΟΧΙ και η Μ.Κ. , σε επιπεδο επιχειρησεων, ειναι ομοια. Ελληνες εναντιον ισχυροτερου αντιπαλου, ηρωισμος, προσωρινη νικη, τελικη ηττα. Γιατι τοτε δεν γιορταζουμε και την Μ.Κ.? Ή αφου δεν γιορταζουμε την Μ.Κ γιατι να γιορταζουμε το ΟΧΙ? Ποιοι και γιατι λειτουργησαν επιλεκτικα στο τι θα γιορταζουμε? Απαντησεις δεν εχω, μονο αποριες.

Ενοχλουμαι απο τους πολιτικους και τις αποφασεις τους, σεβομαι απολυτως οσους πολεμησαν, ειτε σκοτωθηκαν ειτε οχι, για να μπορουμε εμεις να λεμε και να γραφουμε ελευθερα τις μαλακιες που μας περνανε απο το μυαλο. Νιωθω αναξιος τους.

3 Comments:

Blogger Adomiel said...

Δεν γιορτάζουμε τη νίκη στον ελληνοϊταλικό πόλεμο γιατί απλά δεν προλάβαμε να νικήσουμε... Γιορτάζουμε το ΟΧΙ... ότι μπορεί ή θα μπορούσε να σημαίνει αυτό...!

Και ήταν ένα ΟΧΙ άμυνας σε αντίθεση με τη Μ.Κ. που ήταν το αποτέλεσμα ενός ΝΑΙ επίθεσης... με όλες τις τραγικές συνέπειες και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου αλλά και στα καθ' ημάς... θυμίσου την εκτέλεση των εξ...

Πως θα μπορούσαμε να γιορτάζουμε αυτή την πανωλεθρία;

Τώρα αν ρωτάς γιατί θα πρέπει να γιορτάζουμε το ΟΧΙ, αυτό είναι άλλη κουβέντα και δεν έχω παγιωμένη άποψη...

Αλήθεια, πως πάει η δουλεία σκλαβωμένε πρίγκιπα; :-)

1:28 PM  
Blogger prigkipas said...

Προσωπικα, δεν διαχωριζω το ΟΧΙ αμυνας απο το ΝΑΙ επιθεσης. Ο πολεμος ειναι πολεμος κι αν μπλεξεις, εμπλεξες και δεν εχει σημασια ποιος τον ξεκινησε. Συμφωνω οτι δεν θα μπορουσαμε να γιορταζουμε την πανωλεθρια της Μ.Κ. αλλα μηπως και το ΟΧΙ δεν εξελιχτηκε σε πανωλεθρια? Πεινα, εξαθλιωση σωματικη και ηθικη, ομαδικες σφαγες, ολοκαυτωματα ηταν οι συνεπειες του ΟΧΙ. Δεν λεω οτι δεν επρεπε να πουμε ΟΧΙ τοτε, καλα καναμε και το ειπαμε αλλα το γιορταζουμε τραβωντας μια διαχωριστικη γραμμη αφηνοντας τις συνεπειες απ εξω. Γιορταζουμε τα θετικα του ΟΧΙ, ξεχνωντας τα αρνητικα του. Αυτη η επιλεκτικη μνημη μ ενοχλει.

Η δουλεια καλα κρατει. Παραμενω σκλαβωμενος και χαμογελαστος. Σημερα ευτυχως ειναι Κυριακη και εχω μονο 6 ωρες δουλιτσα. :-)

3:31 AM  
Blogger Unknown said...

ΤΟ "ΟΧΙ" ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΕΝΟΣ!!!ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΤΟΝ ΗΡΩΙΣΜΟ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ!!!


ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ!!!

11:27 AM  

Post a Comment

<< Home