Saturday, October 28, 2006

28η Οκτωμβριου

Τον περασμενο Μαρτη, στον εορτασμο της 25ης, μου δημιουργηθηκε μια απορια που ποτε πριν δεν ειχα. Κι οσο κι αν σκεφτηκα δεν βρηκα καμια ικανοποιητικη απαντηση, κι αυτο μ ανησυχει. Η απορια ειναι γιατι γιορταζουμε την 28η Οκτωμβριου? Οχι τι γιορταζουμε αλλα γιατι το γιορταζουμε. Θα μου πεις, γιορταζουμε την νικη στον ελληνοιταλικο πολεμο στην Ηπειρο, γιορταζουμε τον ηρωισμο των στρατιωτων μας απεναντι σε καλυτερα εξοπλισμενο και πολυπληθεστερο στρατο, γιορταζουμε την θυμηση οσων σκοτωθηκαν για τα ιδανικα μας. Ναι, συμφωνω, αλλα τι εγινε τελικα, ποια ηταν η τελικη εκβαση του πολεμου? Τον χασαμε τον πολεμο ρε παιδια, ηττηθηκαμε, υποδουλωθηκαμε, ΔΕΝ νικησαμε…

Κι απορω γιατι γιορταζουμε εναν πολεμο που χασαμε. Με την ιδια λογικη δεν θα επρεπε να γιορταζουμε και την μικρασιατικη καταστροφη (Μ.Κ.)? Κι αυτος ηταν ενας πολεμος που επισης πολεμησαμε γενναια, επισης σκοτωθηκαν πολλοι για τα ιδανικα, επισης νικησαμε (προσωρινα) αλλα τελικα χασαμε. Το ΟΧΙ και η Μ.Κ. , σε επιπεδο επιχειρησεων, ειναι ομοια. Ελληνες εναντιον ισχυροτερου αντιπαλου, ηρωισμος, προσωρινη νικη, τελικη ηττα. Γιατι τοτε δεν γιορταζουμε και την Μ.Κ.? Ή αφου δεν γιορταζουμε την Μ.Κ γιατι να γιορταζουμε το ΟΧΙ? Ποιοι και γιατι λειτουργησαν επιλεκτικα στο τι θα γιορταζουμε? Απαντησεις δεν εχω, μονο αποριες.

Ενοχλουμαι απο τους πολιτικους και τις αποφασεις τους, σεβομαι απολυτως οσους πολεμησαν, ειτε σκοτωθηκαν ειτε οχι, για να μπορουμε εμεις να λεμε και να γραφουμε ελευθερα τις μαλακιες που μας περνανε απο το μυαλο. Νιωθω αναξιος τους.

Friday, October 20, 2006

uge 42

Αυτη η βδομαδα που κυλισε ηταν αργια στην Δανια. Εννοω επισημη αργια ολη η βδομαδα. Ειναι η βδομαδα των φθινοπωρινων διακοπων. Τα σχολεια ειναι κλειστα κι οι γονεις, αναλογα και με τις υποχρεωσεις τους φυσικα, παιρνουν μια βδομαδα αδεια για διακοπες. Ο,τι γινεται δηλαδη το καλοκαιρι με τις διακοπες, το επαναλαμβανουν και τωρα. Δεν ξερω σιγουρα αν οι φθινοπωρινες τους διακοπες ειναι καθε χρονο την 42η βδομαδα. Την λενε uge 42 κι ετσι ονοματιζουν γενικως ολη τους την αδεια. Λενε π.χ. "φετος εχω αδεια τις βδομαδες 29,30". Το σιγουρο παντως ειναι οτι καθε φθινοπωρο εχουν μια βδομαδα αδεια. Ζηλεψα…

Tuesday, October 17, 2006

Παρασκευη 13/10/06, Κοπεγχαγη

To βραδυ της περασμενης Παρασκευης ηταν βραδυ κουλτουρας στην Κοπεγχαγη. Ανοικτες συναυλιες στα παρκα, ανοικτα υπαιθρια θεατρα, συμβολικοι αγωνες δρομου, ποδηλατων κλπ. Ολη η πολη μια γιορτη.

Τι εμεινε στο μυαλο μεσογειακου τυπου ασυνηθιστου σε τετοια? Ο συμβολικος "αγωνας" με πατινια (πιο πολυ με βολτα εμοιαζε παρα με αγωνα, που συμβολιζει το ποσο φιλοξενη και ανετη πολη ειναι σε οσους ζουν εκει) συνοδεια 2 αστυνομικων. Κι οι αστυνομικοι με πατινια ηταν....

Sunday, October 15, 2006

κρυο

Στους 6 βαθμους η θερμοκρασια σημερα το πρωι.
Και πολυ ομιχλη.
Χειμωνιαζει...

Friday, October 13, 2006

δεκαπενταυγουστος

Ο δεκαπενταυγουστος ειναι η πλεον αραχτη μερα του καλοκαιριου. Τι ειπες? Οχι? Καλα ρε φιλαρακι, εσυ μπορει να εισαι πυροσβεστης και να τρεχεις καλοκαιριατικα να σβηνεις τις φωτιες που αναβουν οι ανεγκεφαλοι. Η εξαιρεση εισαι. Εγω γενικως μιλαω. Οκ? Λεγαμε λοιπον οτι τον δεκαπενταυγουστο, η πιο βαρια δραστηριοτητα του νεοελληνα ειναι να κουβαλησει την ομπρελα, τα ταπερ με τα γεμιστα και τα κεφτεδακια της οικογενειας στην παραλια ή αν ειναι ρεμπελος το πολυ πολυ να ξεβιδωθει στο χορο σε μεταμεσονυκτιο κλαμπ.

Αυτα στην Ελλαδα.Στην Δανια ο δεκαπενταυγουστος ειναι μια απλη καθημερινη εργασιμη μερα, οπως ολες οι αλλες. Ο κοσμος παει στην δουλεια του, τα σχολεια ειναι ανοικτα και λειτουργουν κανονικα και γενικως ζουνε ολοι καλα κι εμεις καλυτερα. Κατα μια σατανικη συμπτωση ομως, αυτος ο δεκαπενταυγουστος ηταν ο πρωτος μου στην Δανια και ταυτοχρονα ειχα και μετακομιση σε νεο διαμερισμα, σε νεα πολη. Αποτελεσμα αυτων ηταν να εχω μια εργασιμη μερα 13 ωρων και μετα, στο καπακι, να κανω και την μετακομιση απο την Copenhagenουπολη στο Svinningοχωρι, πραγμα που σημαινει οτι εκτος το κουβαλημα, το μενου περιλαμβανε και περιπου 320χλμ οδηγηση, πανε ελα. Τελειως κομματια…αλλα επεζησα. Τωρα που διαβαζω τι γραφω, κουραζομαι μονο που το σκεφτομαι. Παω για ξαπλα.

Sunday, October 08, 2006

ασκησεις γραμματικης

Τελικα η μαλακια κι η βλακεια ειναι συνωνυμα?...